halla 400Halla

Koreografi: Jukka Korpi
Musik: "Catalysis" av Akemi Ishijima
Scenografi: Margareta Petré
Ljus: Fredrik Winqvist
Kostym: Helena Lundberg
Dansare: Andrea Svensson, Ulrika Wedin,
Anna-Leena Järvelin, Karin Hjortek(bild)
Solister: Åsa Johannisson,
Hervor Sjöstrand

Foto: Håkan Berthas
Urpremiär 1995 Moderna Dansteatern

"Att Halla är ett arktiskt verk framgår av de frostklingande ljuden i Akemi Ishijimas elektroniska musik och av Margareta Petrés charmigt enkla dekor, fågelspår i snö. Dansarna påminner om urinvånare i ett köldklimat."
Expressen

"Jukka Korpi har hittat en alldeles egen stil. Halla, för sex dansare, var hans första större verk. På fond och golv i vitt hade en fågel satt ner sin fot på ett par ställen, ljuset var lätt blått. Denna plats befolkades av en dam i sommarhatt, av ett litet djur i päls och av fyra figurer (i svart och med bara midjor) som spretade med armar och händer och ofta rörde sig på låg höjd, med t ex ryggen eller ett knä i golvet. Över kompositionen vilade en lätthet och en sympatisk, opretentiös ton - mer sammanhållande länk än så behövdes inte."
Entre

"Vägledd av biologiboken har han lyft på stenar i snöiga Klippiga bergen och hittat grylloblattan, en insekt som kräver kyla. Scenrummet är således vitt, med fågelspår över vågg och golv och blåtonat ljus (Fredrik Winqvist). Som ståmningsförstärkare fungerar Akemi Ishijimas elektronkomposition av svaga bjällror, drömska ekon och is i klirrande drinkar.
Hervor Sjöstrand i romantisk blomprydd röd hatt (våren?) och en skinnklädd hjort (Åsa Johannisson) med spröda horn, inleder och avslutar Halla. De svartklädda grylloblattorna gör entré baklänges och rör sig i sävliga grupper över golvet, som om det bjöd snötyngt motstånd. Händer och armar tecknar spröt, benen vecklas ut och ihop. Då och då utstöter de rullande tungljud och fågelläten. Det spretiga och mjuka förenas i en skön sekvens där fyra av de exotiska varelserna rullar över golvet. Jukka Korpi har fantasi."
SVD

Information: jukkakorpi@yahoo.se